Przyczyną przepukliny pępkowej jest osłabienie tkanki łącznej i mięśni brzucha wokół pępka. Osłabienie te z czasem powoduje rozdarcie lub rozsunięcie tkanek - tworzy się otwór przepuklinowy.
Pod wpływem ciśnienia wewnątrzbrzusznego zostaje wypchnięta wewnętrza wysiółka jamy brzusznej – otrzewna ścienna. Tworzy ona worek przepuklinowy. Poza nią, tą samą drogą przedostaje się tłuszcz leżący pod pępkiem lub jelita. Zawartość worka przepuklinowego uwypukla się pod skórą w samym pępku lub tuż obok niego.
Wszystko, co powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej przyczyniają się do rozwoju przepukliny. Ciśnienie śródbrzuszne rozciąga obszar okolicy pępka, który naturalnie jest nieco słabszy niż pozostała ściana brzucha. Przyczyną mogą być też ćwiczenia fizyczne pod dużym obciążeniem lub tycie (znaczne przybieranie wagi), co zwiększa rozmiar otworu przepuklinowego i popycha jelita, tłuszcz lub też inne narządy poprzez wrota do worka przepuklinowego. Tycie w obrębie brzucha jest typowe dla mężczyzn.
Wielki brzuch to nic innego jak zbiornik pod dużym ciśnieniem, który rozszczelnia wszelkie zamknięcia w tym pępek. Gdy pierścień pępkowy otworzy się - do worka przepuklinowego zostają wepchnięta narządy wewnętrzne.
Czynniki sprzyjające rozwojowi przepukliny pępowinowej:
- Przewlekły kaszel (w trakcie kaszlu ciśnienie w jamie brzusznej rośnie dziesięciokrotnie)
- Palenie tytoniu
- Otyłość
- Napinanie powłok podczas podnoszenia ciężkich przedmiotów
- Napinanie powłok podczas wypróżnień (przy przewlekłych zaparciach)
- Ciąża
- Niektóre leki osłabiające tkankę łączną, takie jak np. sterydy
- Przedwczesny poród